Salon 16 februari 2017: Welkom in het MuseumTheater!

 

Theater_Baden-Baden-22-gje.jpg

Musea kiezen de afgelopen jaren steeds meer voor een narratieve aanpak. In de manier waarop ze het verhaal overbrengen aan het publiek grijpen ze terug op theatrale principes. Dat zien we terug in de omgang met objecten, maar ook in de verhaallijn, de vormgeving van de ruimte, dramatische belichting en de toepassing van nieuwe multimediale technieken. Is het een hype?

Zijn musea meer theatrale presentaties gaan maken? En wat maakt een tentoonstelling theatraal? Gaat het dan om een beetje geluid of wat lichteffecten of om het gebruik van filmbeelden of decorbouw? 

We vragen het aan kenner en ontwerper van het eerste uur Jaap de Groote, want theatrale tentoonstellingen zijn zeker niet nieuw! We verkennen ook nieuwe ontwikkelingen en grenzen met Marièlle Beek, directeur van Perspekt Studio‘s, en met Linda Mol, hoofd Presentatie van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, die beiden nieuwe tendensen implementeren.

We praten onder andere over theatrale tentoonstellingen versus experience design en over de stelling dat een theatrale tentoonstelling minder inhoud heeft dan de old school tentoonstelling. We nodigen je van harte uit om met ons mee te praten en te discussiëren aan de hand van eigen ervaringen en enkele best practices!

Directeur van het Zaans Museum en tevens oud-bestuurslid van de Salon Jan Hovers gaat deze avond in gesprek en in discussie met jou en de gastsprekers. 

Gastsprekers:
 Jaap de Groote, vormgever en decorontwerper
– Marièlle Beek, directeur Perspekt Studio‘s 
– Linda Mol,  hoofd Presentatie Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Namens Salon de Museologie,
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Koosje Hofman, Charlotte Hartong, Guus Sluiter en Anouk Mooijman.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie
en facebook: /www.facebook.com/salondemuseologie

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig, wel geldt het principe ‘vol is vol’.
Verder is iedereen welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s