13 juni 2013

Er even lekker tussenuit met de Salon: Het museumbezoek als ‘dagje uit’

13 juni 2013 – 20.00 uur

Wat maakt een museumbezoek tot het grootste succes? De bijzondere collectie en de wijze waarop deze je in een weldoordachte presentatie bereikt? Of de prettige bereikbaarheid van het museum, de lunch en koffie in het museumcafé en de leuke spullen in de museumwinkel, kortom, de totaalervaring van het ‘dagje uit’?
In juni staat in de Salon een confronterende vraag op de agenda: zijn wij als musea niet gewoon onderdeel van de vrijetijdsindustrie en in concurrentie met alle pretparken, rondvaartboten en dierentuinen, die net als wij ‘een dagje uit’ aanbieden?
De museumwereld heeft zich lange tijd enigszins anders gevoeld dan anderen in de vrijetijdsindustrie. Naar een museum ga je immers in eerste instantie voor de verheffende ervaring, ingegeven door de zucht naar kennis en schoonheid, zo was altijd de heersende gedachte. Kunnen wij dit beeld over de verheven museale ervaring nog in stand houden of moet juist volop de promotie op het tegenovergestelde, het museum als volwaardig alternatief van het pretpark, worden ingezet? En in het vervolg daarvan: zouden wij ook niet veel meer de samenwerking moeten opzoeken met andere partijen, om zo het best mogelijke ‘dagje’ aan te bieden?
Sprekers tijdens deze Salon laten hun licht schijnen op musea als parters in leisure-ketens. Met hen en in gesprek met alle aanwezigen onderzoeken we hoe culturele instellingen dit zouden moeten aanpakken, welke allianties er te smeden zijn en waar – als ze er zijn – de grenzen liggen.

Met o.a.:

Stephen Hodes, medeoprichter en partner van LAgroup, is werkzaam als adviseur cultuur, toerisme, recreatie en horeca.

Jos Cuijpers, auteur van het boek Geld verdienen met erfgoed.

Corine Lindenbergh, zakelijk manager van cultureel organisatiebureau Artifex

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. ARCAM (Prins Hendrikkade 600, Amsterdam) is open vanaf 19.45 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s