15 februari 2011

Optimisme na salon over bezuiniging

Oké, het was een interessante titel voor de salon van afgelopen donderdag. En een oproep aan een ieder, welke musea wel kunnen sluiten? De uitnodiging riep al enige discussie op, op de LinkedIn en de WordPress van de salon verschenen al diverse reacties. Als organisatie waren we in afwachting wat de avond zou brengen, veel nieuwsgierigen of heeft het onderwerp en de provocerende uitnodiging mensen afgeschrikt?

Wie weet dat laatste? Met een kleine groep werd de avond ingeluid en kwamen zoals beloofd de lijstjes boven tafel. Centraal stonden de criteria: ‘Wie ben ik om te bepalen dat een museum wel kan sluiten? Wat zijn de voorwaarden voor sluiting, en waarop heb ik die gebasseerd?’ De top drie’s varieerden met enkele bijzondere vondsten. Het Rijksmuseum, is prima zoals het is, de toeristen kunnen het museum zo prima behappen, de collectie is te overzien en zou het een optie zijn om de verbouwing te laten voor wat het is? (Levert vele miljoenen op 😉

Tijs van Ruiten, directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum maakte ons deelgenoot van de perikelen rond het Onderwijsmuseum. Hoe het museum al jaren op het nippertje van de ondergang gered wordt en steeds afhankelijk is van het politieke-tij. Al jaren is het zo dat in tijden van crisis en als onderdeel van het ministerie van Onderwijs in plaats van Cultuur, het museum te maken krijgt met bezuinigingen en mogelijke sluitingen. Het ministerie van Onderwijs ziet onderwijs dan als core-business en op alle rand-activiteiten wordt bezuinigd. Toch bestaat het museum nog steeds en ook nu weer doet de directie er alles aan om de politiek mee te krijgen. Op de avond werd geopperd of het niet verstandig is juist proberen onafhankelijk te worden van de politiek. Er werd even gerefereerd aan de Salon over het Scheepvaartmuseum, alwaar de directeur streeft naar een zo groot mogelijke self-support. Als je als museum meer een ondernemersschap aangaat, dan ben je niet afhankelijk van het politieke-tij.

Dé oplossing is niet voor alle musea hetzelfde, er is geen stappenplan met gegarandeerd succes. Maar de avond leverde discussie op en uitwisseling van kennis en ideeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s