16 mei 2013

Het bezoek dat nooit stopt
Digitaal verlengen van museumbezoek. Of op afstand beginnen met museumbezoek. Een Salon over de do’s en don’ts van voor en na.

Salon de Museologie – 16 mei 2013
Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. ARCAM is open vanaf 19.45 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom! #salon16mei #voornabezoek

Social media en digitale technologie brengen een museumbezoek zonder einde steeds dichterbij. Van tevoren een persoonlijke invalshoek kiezen voor het bekijken van de tentoonstelling. Met één beweging een object via Facebook delen. Achteraf inloggen op een persoonlijke webpagina voor meer museale verdieping en vermaak. Het gebeurt niet overal, het gebeurt wel steeds vaker en er kan steeds meer.
Hoe nodig is het eigenlijk, dat digitaal uitbouwen van een museumbezoek? Welke rollen spelen collectie en context in het virtuele domein? Wat voegt het toe aan de leerervaring en aan het bezoekplezier? Hoe beantwoordt het museum aan behoeften die op dit gebied leven bij het publiek? Kan en moet het museum ook digitale ontmoetingen tussen bezoekers faciliteren? En wat staat ons te wachten op dit gebied?

Paul Ariese, André Groeneveld en Marjelle van Hoorn nemen ons mee in een gesprek met twee bevlogen deskundigen:

Merel van der Vaart is net terug uit Engeland waar ze werkte als Associate Curator in het Science Museum. Ze studeerde in Leicester, met als aandachtsgebied Digital Media & Curatorship. Momenteel verricht ze promotieonderzoek bij het Allard Pierson Museum/Universiteit van Amsterdam naar de raakvlakken tussen on-site en on-line bezoekerservaringen.

Annemiek Iking is Manager Multimedia bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Bezoekers van de Beeld en Geluid Experience verzamelen op locatie bestanden en filmpjes met behulp van een speciale ring. Achteraf kan de bezoeker die content bekijken via ´Mijn Beeld en Geluid´ en delen met anderen. Beeld en Geluid werkt al sinds 2006 met deze vorm van verlengd bezoek. Wat is het geheim van de ring en heeft die het eeuwige leven?

Als altijd geven we alle ruimte aan het publiek, voor bijdragen en vragen over de zin en onzin van losse gadgets, veelbelovende culturele chipkaarten en andere museale mogelijkheden om het bezoek te laten voortduren.

Like de Salon alvast op Facebook, wees er bij op 16 mei en blijf ons volgen via @salonmuseologie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s