Hoe komen museum, publiek en omgeving bij elkaar? Waar begin je en hoe pak je dat aan? De Salon de Museologie biedt u een praktische instapcursus in één avond!
Salon de Museologie, woensdag 11 april 2011 – 20.00 uur in het Van Eesterenmuseum (in Broedplaats de Vlugt),
Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam
Met: Irene van Renselaar & Nicole van Dijk (Museum Rotterdam), Mila Ernst (CultuurGoed) en Hans van der Schaaf (Van Eesterenmuseum)
Er zijn congressen en symposia aan gewijd, er is heel veel over geschreven. Wereldwijd zijn er best-practises te vinden over hoe grote erfgoedinstellingen het hebben aangepakt. Subsidieverstrekkers ondersteunen het volop, op voorwaarde dat je de ervaringen met elkaar deelt. Dus inmiddels zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn, een tweede natuur. Jajaja… (zucht)
Op 11 april strijkt de Salon neer in het Van Eesterenmuseum in Amsterdam-West. Wat komt er bij kijken als een museum bewust buiten haar eigen muren wil treden? Het gaat dan over het ‘buiten’ als speelveld en ontmoetingsplek, over betekenisgeving ‘in situ’ en museum-zijn op locatie, nieuwe vormen (niet perse met nieuwe media, maar als je dat doet hoe dan?) van interactie met communities. Het gaat om vervagende grenzen tussen het museum en de omgeving; kortom het museum “Extra Muros”.
Stel, je wilt als museum het publiek, of meer specifiek de lokale gemeenschap, meer aan je binden. Je wilt hen betrekken, hun verhalen verzamelen, liefst ook nog daarbij hun foto’s en objecten hebben en als een spin in het web ze met elkaar verbinden. Je zou het liefst willen dat er nog een sociale heilende werking vanuit gaat, dat je bijdraagt aan het benoemen van de eigen identiteit van bewoners, die dankzij jou meer aandacht voor elkaar krijgen.
Op deze avond wordt e.e.a. heel praktisch en laagdrempelig ingestoken. Paul Ariese en Jan Hovers zijn de inleiders en representeren een fictief middelgroot museum. Ze roepen de hulp in van een aantal ervaringsdeskundigen.
Hoe begin je? Ga je eerst de technische infrastructuur voor de te verzamelen verhalen bouwen? Kan dat alleen als je veel geld hebt? Waar vind je externe financiering? Of ga je eerst een vrijwilligersnetwerk opzetten? Moet je juist kijken naar bestaande burgerinitiatieven zoals wijkverenigingen? En dan, hoe sluit het aan op je collectie? Hoe houd je het opgebouwde netwerk in stand, hoe zorg je voor draagvlak en betrokkenheid? En hoe krijgt je project een impact op anderen dan alleen de direct betrokkenen?
Onze outreach-goeroes helpen ons op weg:
Irene van Renselaar van Museum Rotterdam heeft niet voor niets Urban Curator op haar visitekaartje staan. Haar collega Nicole van Dijk is projectleider en de drijvende kracht achter projecten op locatie. In ‘De Stad als Muze’ hebben zij kwesties rond onze vragen persoonlijk aan de hand (http://stadalsmuze.historischmuseumrotterdam.nl/).
Een andere ervaringsdeskundige is onze gastheer directeur Hans van der Schaaf van het Van Eesterenmuseum; typisch een instelling die juist vanuit de gemeenschap tot stand is gekomen (http://www.vaneesterenmuseum.nl).
Mila Ernst (CultuurGoed) was de initiator van het succesvolle verhalenproject http://www.geheugenvanoost.nl binnen het Amsterdam Museum en stond ooit aan de wieg van het project ‘Buurtwinkels’ van datzelfde museum. Daarna was zij bij het IISG de drijvende kracht achter http://www.vijfeeuwenmigratie.nl. Als koploper leerde zij in de praktijk de do’s en don’ts.
Hopelijk zien we je op 11 april, namens Salon de Museologie,
Amanda Vollenweider, Max Meijer, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Jan Hovers en Marjelle van Hoorn.
Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Meer informatie over de Salon: http://salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.
De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom!
Over de locatie
De Salon maakt deze keer dankbaar gebruik van het Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam. Route en info: http://www.vaneesterenmuseum.nl