Salon de Museologie donderdag 3 maart, 20:00 uur
CBK Amsterdam, Oranje-Vrijstaatkade 71, Amsterdam-Oost
* GRAAG MAKEN WIJ EEN IEDER ATTENT OP DE GEWIJZIGDE LOCATIE, graag hierbij ook een routebeschrijving zie onderaan mail of opwww.cbkamsterdam.nl *
Gast: Debora Meijers, coördinator van de duale master Museumconservator
Moderatie: Jan Hovers & Esther Boeles
Is de conservator over de datum?
Alleen een flexibele conservator die bereid is (en in staat is) niet langer als autoriteit maar als moderator tussen collecties en publiek op te treden, is voorbereid op de toekomst.
Binnen het museum is de conservator traditioneel de bron van de autoriteit van de instelling. Vaak is de conservator een (kunst-)historicus met een aanvullende opleiding op het gebied van behoud en beheer, met grote kennis van en liefde voor “zijn”collecties. Toch zijn de conservatoren onder de andere museummedewerkers vaak onderwerp van gemopper. In veel gevallen is de conservator verantwoordelijk voor de tentoonstellingen. En daar kan het gaan wringen. Natuurlijk worden er vaak hele aantrekkelijke tentoonstellingen gemaakt door conservatoren. Hebben we in die gevallen te maken met natuurtalenten die een aangeboren intuïtie hebben om het publiek te beroeren? Want opgeleid zijn ze er in de meeste gevallen niet voor. Deze beroepsgroep staat over het algemeen niet bekend om de grote interesse in de manieren waarop je je publiek het beste kan bereiken.
Een kenner ziet het meteen als een tentoonstelling een typische ‘conservator’-expositie is. Weinig verhalend, teveel details over de objecten, te weinig context, tevéél objecten en zonder enige inleving in mensen die niet het niveau en de interesse van de conservator hebben. Hoe vaak zijn er niet symposia over educatie of een aanverwant onderwerp, waarbij uiteindelijk iemand verzucht: “toch jammer dat er geen conservator in de zaal zit”.
Met de inzet van sociale media door het museum, dreigt de conservator nu in zijn essentie aangetast te worden. Nooit eerder claimde het publiek zo duidelijk een rol in het verhaal van het museum.
Voor veel mensen is het te laat, maar hoe zit het met de aspirant-conservatoren? Is de masterstudie “Museumconservator”, een samenwerkingsverband tussen VU, UvA en een achttal gerenommeerde musea, toereikend om studenten zo op te leiden dat ze zich niet langer in het depot verstoppen, maar dat ze het gesprek met hun publiek aandurven en –kunnen? Leren ze daar communiceren en hoe je een spannend verhaal vertelt? Hoe je iemand kunt verleiden die niet wezenlijk in je tentoonstelling geïnteresseerd is?
We sluiten de avond als gebruikelijk af met een borrel.
Nu al vragen of reacties? Laat ze hier achter.
Namens Salon de Museologie,
Natasja Wehman, Amanda Vollenweider, Max Meijer, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Esther Boeles, Jan Hovers.
ROUTEBESCHRIJVING
voetgangers / fietsers /automobilisten / minder validen
Omdat in het gebied Oostpoort nog volop wordt gebouwd, zijn op dit moment nog niet alle toegangswegen naar CBK Amsterdam begaanbaar. Het gebouw van het Stadsdeelhuis en CBK Amsterdam zijn naast elkaar gelegen. Deze zijn bereikbaar via de fiets- en/of voetgangersbruggen vanaf de Linnaeuskade dan wel vanaf de Polderweg.
Automobilisten kunnen het beste parkeren aan of bij de Linnaeuskade en vervolgens dezelfde voetgangersroute nemen.
openbaar vervoer
Vanaf Centraal Station: Tram 9 halte Pretoriusstraat en bus 22: Halte Linnaeusstraat/Wijttenbachstraat
Vanaf Amstelstation: Bus 37: Halte Linnaeusstraat/Wijttenbachstraat
Vanaf Zuidoost: Bus 41: Halte Linnaeusstraat/Wijttenbachstraat
Vanaf halte Linnaeusstraat/Wijtenbachstraat loopt u hierna de Linnaeusstraat in richting het Spoorviaduct, na een paar honderd meter ziet u aan de linkerkant de Linnaeuskade. Via de loopbrug over de Linnaeuskade arriveert u bij het Stadsdeelhuis en CBK Amsterdam aan de Oranje-Vrijstaatkade 71.