De collectie is voor iedereen! Museale collecties inzetten voor speciale doelgroepen
Hoe maken musea hun collectie toegankelijk voor ‘ongewone’ doelgroepen? Wat vraagt dat van musea, en wat levert het op voor de verschillende betrokkenen? En is iedere collectie hier geschikt voor?
In de eerste Salon na de zomer laten we het ‘algemene publiek’ even voor wat het is. Het programma doet een appèl op directeuren, conservatoren, educatoren, tentoonstellingsmakers, collectiemedewerkers en ontwerpers om overdrachtsmogelijkheden buiten de mainstream te zoeken, tegen de achtergrond van de vraag in hoeverre musea social inclusion hebben na te streven.
We openen met een prikkelende column van de werkgroep Musea in Zicht, over de museale ervaring van mensen met een visuele beperking.
Vervolgens worden twee case studies gepresenteerd. Angela Manders vertelt over haar project ‘Museum voor één dag’, waarin zij ouderen met een fysieke en/of geestelijke beperking in hun eigen omgeving in aanraking brengt met objecten uit Utrechtse musea (zie ook http://bit.ly/pk53eQ).
Educator Olaf Peters van het Nederlands Openluchtmuseum vertelt vervolgens over twee programma’s die hij ontwikkelde voor het speciaal onderwijs. Wat waren de aandachtspunten bij deze doelgroep en hoe functioneert de collectie daarbij?
(kijk ter inspiratie eens hier: http://www.openluchtmuseum.nl/pid/1061/ en http://www.leraar24.nl/video/2334).
SPREKERS
Angela Manders, ArteKino, ontwikkelt educatief materiaal voor leerlingen van het basis- en het voortgezet onderwijs. Samenwerken, zelf onderzoeken, kiezen, zich inleven, actief nieuwe inzichten toepassen en een eigen mening formuleren zijn vaste ingrediënten die ArteKino gebruikt om leerlingen actief te laten meedoen (www.artekino.nl).
Werkgroep Musea in Zicht wil musea enthousiasmeren en inspireren om meer oog te krijgen voor bezoekers met een slechter zicht. De groep bestaat uit museumprofessionals en ervaringsdeskundigen. De gelijknamige Linkedingroup (http://linkd.in/nUJmII) biedt een platform voor het delen van kennis en ervaringen. Wanneer zijn musea aantrekkelijk voor blinden en slechtzienden? Wat kunnen musea van deze doelgroep leren?
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft naast aanbod voor ‘gewone’ scholen nu ook programma’s voor het speciaal onderwijs. “Het Nederlands Openluchtmuseum vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent” (www.openluchtmuseum.nl).
Namens Salon de Museologie,
Natasja Wehman, Amanda Vollenweider, Max Meijer, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Esther Boeles, Jan Hovers.
SALON
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Meer informatie over de Salon: https://salondemuseologie.wordpress.com/
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.
De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom!
LOCATIE
De Salon maakt dankbaar gebruik van De Verdieping, de culturele hotspot (met restaurant, gerund door de voormalige uitbaters van Club 11) in de voormalige drukkerij op de begane grond van het TrouwAmsterdam gebouw in Amsterdam.
Meer informatie over de locatie en de overige programmering, zie: http://www.trouwamsterdam.nl
Voorafgaand aan avonden in De Verdieping wordt in het restaurant een menu-rapide geserveerd. Aanschuiven kan tussen 18.00-19.30 aan de picknick tafels in het restaurant van TrouwAmsterdam. Dineer met de sprekers en andere deelnemers aan deze tafels; een spontaan gesprek is zo aangeknoopt. Voor € 24,50 is er een dagschotel (ook vegetarisch), een glas huiswijn en afsluitend een toet met koffie. Reserveren via 020 – 463 77 88 of via info@trouwamsterdam.nl