Salon 3 november 2016: Wereldmusea in de polder

Museum over Mensen.jpg

Laten we deze uitnodiging maar prikkelend beginnen: gaan de volkenkundige musea in Nederland het redden? Bezuinigingen, sluitingen en fusies waren in relatie tot deze musea de afgelopen jaren geregeld in het nieuws. De volkenkundige musea staan echter niet alleen voor financiële en operationele uitdagingen. Ook de inhoudelijke en educatieve taak is de afgelopen jaren steeds complexer geworden.

Welk verhaal moeten de koloniale collecties het brede publiek vertellen? Hoe kunnen deze collecties, die veelal geassocieerd worden met een houding van witte superioriteit, toch de basis vormen voor het creëren van ‘een open blik op de wereld’? En in het verlengde hiervan: hoe bereik je met deze missie de volle breedte van de diverse Nederlandse samenleving? Wat is er nodig om de presentaties in de volkenkundige musea inclusief en toekomstbestendig te maken? Dat is het onderwerp van de Salon de Muséologie van 3 november.

Samen met de uitgenodigde gasten en de zaal, gaan we het gesprek aan over dit complexe onderwerp.

Paul Ariese modereert het gesprek met:

  • Bart Ongering (beter bekend als Meester Bart), docent op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en sinds kort ambassadeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen (onder voorbehoud);
  • Imara Limon, freelance onderzoeker Nederlands koloniaal erfgoed en gastcurator van de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’ in het Amsterdam Museum;
  • Simone Zeefuik, mede-initiatiefnemer van ‘Decolonize the Museum’;
  • Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en Afrika Museum.

Namens Salon de Muséologie,
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Koosje Hofman, Charlotte Hartong, Guus Sluiter en Marjelle van Hoorn.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder. Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter  via @salonmuseologie en discussieer mee met de hashtag #salon3nov
Verder zijn we te vinden op Facebook: www.facebook.com/salondemuseologie

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. De Salon vindt plaats in het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), Prins Hendrikkade 600. Vanaf 19.45 is de zaal open. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

 

 

 

Plaats een reactie