Salon 8 december 2016: Ben je als particulier museum beter af?

tassenmuseum-hendrikje-heeft-recordjaar

Particuliere musea zijn niet gebonden aan de overheid en kunnen hun eigen gang gaan. Geen gedoe met de museumregistratie en de LAMO in de prullenbak. Of is dat te kort door de bocht? Bovendien zijn er ook particuliere musea die juist wel kiezen voor lidmaatschap van de Museumvereniging. Zijn de grenzen aan de groei al snel beperkt als je geen Museumkaart hebt? Recent kozen enkele verzamelaars ervoor een eigen museum te beginnen en schonken ze hun collectie niet aan een bestaand museum. Daar bestond wat ophef over, maar hé, zo komen al jaren particuliere initiatieven de markt op en zo zijn toch de meeste van ons begonnen…. is de houding van de gevestigde orde zoals de Nederlandse museumvereniging, wel de juiste? Zij hebben bijvoorbeeld de boute regel dat “Particuliere musea niet in aanmerking komen voor de registratie, omdat de continuïteit ervan onvoldoende is gewaarborgd.”

Zou het niet leuk zijn om een kijkje in de keuken te mogen nemen bij onze privé-collega- instellingen. Wat is het voordeel van zo’n particuliere status en wat zijn de nadelen?

Drie museumdirecteuren van mooie voorbeeldmusea zijn bereid om hun ervaringen te delen met ons.

Gasten:

Namens Salon de Muséologie,
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Koosje Hofman, Charlotte Hartong, Guus Sluiter en Marjelle van Hoorn.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.

En facebook: /www.facebook.com/salondemuseologie

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig, wel geldt het principe ‘vol is vol’. Verder is iedereen welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s