6 februari 2014

Salon de Muséologie – 6 februari 2013

Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Arcam is open vanaf 19.45 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom!

Sinds de museumbezoeker volgens onderzoek niet alleen maar komt kijken maar met name een zinvolle beleving schijnt te zoeken, zijn veel musea getransformeerd in evenementenorganisaties. De activiteitenkalender moet gevuld met niet alleen kinderactiviteiten tijdens de schoolvakanties. Met een lezing door de conservator kom je er ook niet meer. Het lijkt wel of sinds de komst van de Museumnacht de sector is veranderd. Of misschien begon het wel met het dansen op zaal op de vrijdagavond in het Van Gogh. Nu moet je het hele jaar kunnen chillen in het museum; intercultureel dineren op zaal, avondopenstellingen met een filmprogramma, in familieverband komen knutselen. Afijn, teveel om op te noemen.

Ondertussen zijn er geen fte’s bijgekomen en moeten de basistaken in het museum ook gewoon gebeuren. De Salon de Muséologie krabt zich op 6 februari een avond lang achter het oor en vraagt zich af: Worden er niet teveel activiteiten ontwikkeld? Hoort het inmiddels bij je basistaken of is het met name een marketinginstrument om in de publiciteit te komen? In ieder geval is het duidelijk dat het organiseren van activiteiten en evenementen enorm arbeidsintensief is. Maar levert het evengoed wel genoeg rendement op om het de moeite waard te laten blijven? Of moeten we gewoon weer terug naar onze basistaken?

Kortom, genoeg prikkelende vragen waarover we met elkaar op 6 februari in discussie gaan tijdens de Salon de Muséologie. De volgende gasten sluiten aan:

Wyke Sybesma & Linda Janssen, resp. Conservator en Programmering, Dordrechts Museum, Huis van Gijn

Corry Gorter – Meessen, Marketing, Communicatie en Events, Het Muiderslot

Anna Brolsma, Marketing en Communicatie, Amsterdam Museum

De Salon nodigt een ieder van harte uit op 6 februari om 20.00 uur in Arcam, om mee te discussiëren over dit onderwerp.

Namens Salon de Museologie,

Amanda Vollenweider, Max Meijer, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Jan Hovers, Marjelle van Hoorn en Charlotte Labrie.

Over de Salon

De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling,
debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s