Er is enorm veel aandacht voor ons slavernijverleden en ook de musea doen mee. In de Grote Suriname Tentoonstelling is er ruim aandacht voor en ook Museum Van Loon heeft een kritische expositie over het slavernijverleden van de familie Van Loon. Maar er komt meer: het Rijksmuseum organiseert in 2021 een grote tentoonstelling en er komt een Slavernijmuseum in Amsterdam. Dit zijn ingewikkelde projecten vol gevoeligheden. Er zijn al verhitte debatten geweest over het nieuwe museum. Het is lastig en misschien wel onmogelijk om het in ieders ogen goed te doen. De emoties beïnvloeden de keuzes. Hoe pak je dit aan? Wie betrek je bij het maakproces en welke keuzes maak je? Kortom: ons slavernijverleden & het museale perspectief.
De Salon pakt dit op 7 november. We spreken over de nieuwe initiatieven en over de dilemma’s waarmee wordt geworsteld. Kom en discussieer mee! De sprekers:
Valika Smeulders zal spreken over de tentoonstelling over slavernij in 2020/21 die in het Rijksmuseum te zien zal zijn. Smeulders is onderzoeker en curator, gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Zij is verbonden aan het KITLV waar ze de diaspora van Aruba, Bonaire en Curaçao, koninkrijksbanden en nieuwe definities van erfgoed bestudeert. Ook is ze curator voor de tentoonstelling over Nederland en slavernij in het Rijk
Richard Kofi, kunstenaar en tentoonstellingsmaker, zal onder meer spreken over zijn ervaringen bij het maken van het Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum. Welke lessen zijn hier uit te trekken voor andere museale presentaties over dit thema?
Socioloog Aspha Bijnaar maakt de line-up compleet. Zij is onderzoeker, schrijver en directeur van EducatieStudio. Bijnaar promoveerde in 2002 op Kasmoni, een Surinaamse spaartraditie en schreef mee aan Op Zoek Naar De Stilte. Sporen van het slavernijverleden in Nederland. Ze werkte als onderzoeker voor NiNsee, waar ze bijdroeg aan diverse tentoonstellingen en projecten over slavernij.
Namens de Salon de Muséologie
Amanda Vollenweider, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Mechteld Jungerius, Ilias Zian, Emma Waslander en Maxim de Heer.
Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Volg ons ook op Twitter en Instagram @salonmuseologie
Facebook: /http://www.facebook.com/salondemuseologie
De Salon-avonden zijn op donderdag, beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel (cash only). Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis.
Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600.