Salon 7 februari 2019: Geroofd goed

Wat doen we met roofkunst? Franse musea moeten geroofde kunst permanent teruggeven. Dat is het revolutionaire advies van een Franse regeringscommissie. Als musea niet kunnen bewijzen dat hun objecten op legitieme wijze zijn verkregen, moeten ze deze retourneren. Niet tijdelijk maar permanent. Ook in Nederland staat het onderwerp sterk in de belangstelling en wordt het debat scherp gevoerd. Het Museum van Wereldculturen werkt aan een richtlijn om de collectie tegen het licht te houden en te bepalen wat er terug moet. Men laat de terughoudendheid varen. Maar hoe moet dat dan en is het erg als goed geconserveerde objecten verhuizen naar een minder ideale behuizing? Hoe zit het juridisch en moreel? Hoe pakken andere westerse landen dit aan? We trappen 2019 af met een confrontatie met ons verleden.

Onze sprekers worden binnenkort aangekondigd!

En natuurlijk discussieert het Salon-publiek mee. Daarom ben je van harte welkom!

Donderdag 7 februari 2019, 20 uur, ARCAM (Prins Hendrikkade 600, Amsterdam)

Namens de Salon de Museologie,
Amanda Vollenweider, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ilias Zian, Mechteld Jungerius, Emma Waslander en Maxim de Heer

Over de Salon

De Salon de Museologie is een onafhankelijk initiatief en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: www.salondemuseologie.nl

Twitter: @salonmuseologie / Facebook: http://www.facebook.com/salondemuseologie #salon7feb

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur in ARCAM, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage is welkom.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s