Salon 21 juni 2018: Digitale platforms: de online oplossing voor musea?

Hoe kunnen museale collecties ingezet worden om een zo breed en divers mogelijk publiek te bereiken? Hoe kunnen de grote hoeveelheden objecten die door plaatsgebrek binnen het museum worden opgeslagen in de depots toch toegankelijk worden gemaakt? En hoe kan de bezoeker hierbij betrokken worden?

De laatste jaren focussen steeds meer musea zich op het zichtbaar maken van hun collecties, die merendeels voor het publiek verborgen blijft. Veranderingen door de komst van communicatie- en informatietechnologie zijn merkbaar. Dankzij het internet en het groeiend gebruik van smartphones en tablets, raken de online en ‘offline’ wereld met elkaar vervlochten.

Voor bovenstaande vraagstukken slaan steeds meer musea de handen ineen om tot een aansprekende oplossing te komen. Of zoals het onderzoeksrapport Musea voor Mensen van de Museumvereniging in 2015 reeds opperde: de weg naar morgen gaat hand in hand met ‘Samenwerken of verzuipen’.

Donderdag 21 juni gaan we in gesprek met Lisa Whittle (Modemuze), Anneclaire van Veelen (Aziatisch Keramiek) en Shannon van Muijden (Zuiderzeecollecties) en horen we van hen meer over welke stappen zij hebben genomen om collecties toegankelijk te maken en het publiek te binden.

Natuurlijk praat het Salon-publiek mee. Daarom, van harte welkom!

Namens de Salon de Muséologie,

Amanda Vollenweider, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ernst van Keulen, Mechteld Jungerius, Anne-Karlijn van Kesteren en Ilias Zian

Over de Salon

De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl

Volg ons ook op Twitter en Instagram @salonmuseologie

Facebook: /http://www.facebook.com/salondemuseologie

 

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s