Salon 15 maart 2018: De Nederlandse Identiteit?

Wie zijn wij? Deze vraag duikt steeds weer op, van verkiezingsprogramma’s tot praatprogramma’s en zelfs musea zijn bezig met onze nationale identiteit. In het Openluchtmuseum zijn sinds september 2017 de 50 vensters uit de Nederlandse canon te zien.

De samenleving polariseert langs identiteit lijnen en juist in een tijdperk van globalisering lijken mensen zich meer dan ooit te vereenzelvigen met een nationale- of groepsidentiteit. Zijn musea wel de meest aangewezen plekken die gaan over culturele dialoog en staan ze symbool voor nationale verbondenheid?

Als het over diversiteit gaat lijkt de culturele sector niet veel verder te komen dan goede intenties en eindeloze discussies. Musea e.a. culturele instellingen representeren een sterke, toekomstbestendige sector die aan verandering nodig is.

We gaan in gesprek met drie erfgoed professionals uit die zich dagelijks bezighouden met dit onderwerp:
Marjolein Frijling (initiatiefnemer 180 Amsterdammers), Özkan Golpinar (Raad voor Cultuur) en Femke Rotteveel (directeur FOTODOK)

Over de sprekers

Marjolein Frijling
Marjolein Frijling studeerde culturele antropologie aan de UvA en ging vervolgens naar de Toneelacademie in Maastricht waar ze haar regie-opleiding afrondde in 2009. In haar jeugd verhuisde ze meer dan 15 keer. Zo woonde ze als kind in Indonesië, Schotland, Engeland en Oman. Ze denkt dat dat ook een belangrijke reden is waarom ze continu bezig is met het doorgronden van verschillende sociologische en culturele verbanden. Ze is daarbij altijd geïnteresseerd in de gelaagdheid van verhalen en perspectieven. De dilemma’s waar mensen en zijzelf zich in bevinden fascineert haar enorm. Nieuwsgierigheid is in al haar projecten haar continue drijfveer.

Özkan Golpinar
Golpinar studeerde studeerde scenarioschrijven aan het Binger Film Instituut in Amsterdam en  Film & Photographic Studies aan de Universiteit Leiden. Hij startte zijn carrière als verslaggever voor De Volkskrant, Trouw en De Groene Amsterdammer. Schrijven is niet het enige wat hij doet. Golpinar zat in verschillende adviescommissies en was werkzaam als bestuurslid van Cultuurpodium Mozaïek en het Maurits Binger Film Instituut. Gölpinar werkte in het verleden als programmanager bij het Fonds BKVB en het Mondriaan Fonds. Ook deed hij onderzoek aan de Universiteit van Leiden in het kader van het onderzoeksprogramma Contemporary Art Beyond Borders,  en is lid van de Raad voor Cultuur.

Identiteit vormt een belangrijk thema tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Zo schreef hij bijvoorbeeld:

‘’In plaats van ons steeds weer blind te staren op etniciteit zouden zowel allochtone, als autochtone docenten, leerlingen en kunstenaars moeten pogen om voortdurend elkaars wereld te begrijpen en daarop in te spelen.’’

Femke Rotteveel
Femke Rotteveel is directeur van FOTODOK in Utrecht. FOTODOK organiseerde in 2017 de tentoonstelling ‘Voorbij Wij en Zij’. Sluiten we in of sluiten we uit? In het licht van de huidige ontwikkelingen omtrent globalisering en polarisatie gaat Voorbij Wij en Zij in op identiteits- en groepsvorming. Hoe verhouden we ons als individu tot anderen? We willen houvast, en zijn op zoek naar groepen waar je je mee kunt identificeren. Onze individuele identiteit speelt een sleutelrol in het wel of niet behoren tot een bepaalde groep. FOTODOK liet zien dat een (groeps-)identiteit deels statisch is maar ook aan verandering onderhevig.

Natuurlijk discussieert het Salon-publiek mee. Daarom, van harte welkom!

Namens de Salon de Muséologie,

Amanda Vollenweider, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ernst van Keulen, Mechteld Jungerius, Anne-Karlijn van Kesteren en Ilias Zian

Over de Salon

De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl

Volg ons ook op Twitter en Instagram @salonmuseologie

Facebook: /http://www.facebook.com/salondemuseologie

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s