Salon 15 februari 2018: Geloof tentoon. Museale beleving van religieuze objecten

DU5ZWfkWkAIgf0IReligieuze objecten maken godsdienstige rituelen én daarmee samenhangende opvattingen en emoties tastbaar. Afhankelijk van het type museum ligt in tentoonstellingen echter vaak de nadruk op de esthetische kwaliteiten of de historische context van deze objecten. Nu er steeds meer oog komt voor de immateriële kant van erfgoed, is de vraag hoe en waarmee de intenties achter religieuze objecten museaal verbeeld kunnen worden.

Het publieke domein seculariseert, maar religie en spiritualiteit blijven zich in alle pluriformiteit manifesteren. Voorkennis en eerdere ervaringen helpen of hinderen bezoekers om de spirituele dimensie van een voorwerp te vatten. Kunnen religieuze objecten in deze context zorgen voor verbinding? Staan bezoekers bij een tentoonstelling van sacrale voorwerpen op heilige grond, ontstaat er ruimte voor een religieuze praxis of blijven ze afstandelijke beschouwers van fraaie maar half begrepen kunst?

De Salon van 15 februari biedt ruimte voor reflectie, is niet bevreesd voor diepe vragen en zoekt hoopvol naar tegenstrijdige antwoorden rondom het thema ‘Geloof tentoon’.

We praten met:

  • Aron Eilander, religiewetenschapper en gastconservator
  • Dr. Bart Wallet (VU/UVA), onderzoeker met als aandachtsgebied de Joods-Nederlandse geschiedenis.

En natuurlijk discussieert het Salon-publiek mee. Daarom, van harte welkom!

Namens de Salon de Muséologie,

Amanda Vollenweider, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ernst van Keulen, Mechteld Jungerius, Anne-Karlijn van Kesteren en Ilias Zian

Over de Salon

De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl

Volg ons ook op Twitter en Instagram @salonmuseologie

Facebook: /http://www.facebook.com/salondemuseologie

 

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s