Slavernij staat op de agenda bij veel musea; de witte bastions bij uitstek. Denk aan de interventies van Decolonize The Museum en aan de tentoonstelling over slavernij in het Rijksmuseum in 2020. Het Tropenmuseum heeft sinds 6 oktober de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden, die de opmaat is naar een vaste presentatie hierover (2021). En wellicht komt er in Amsterdam een museum over ons slavernijverleden, zie www.trouw.nl/slavernij. Spannende ontwikkelingen! De grenzen van musea worden verlegd en de blik wordt verruimd. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Wat is de stand van zaken?
We gaan tijdens deze Salon in gesprek met:
- Karwan Fatah-Black – onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden. Zijn specialisme is Nederlandse koloniale geschiedenis in het Atlantisch gebied. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2016 van de KNAW de Heineken Young Scientist Award.
- Janna El Isa – curator bij the Black Archives en directeur van the 21st Century Museum. Met dit initiatief voor inclusiviteit neemt ze andere musea over, zoals in oktober en november van dit jaar het Mauritshuis.
- Richard Kofi – beeldend kunstenaar (“My paintings are celebrations of multiplicity, diversity and the complexity of identities.”) en een van de samenstellers van Heden van het Slavernijverleden.
- Carmen Hogg – stijlantropoloog die de Afrikaanse creativiteit wil vieren. “De creativiteit van kleding en stijl in West-Afrika inspireren mij. Ze vertellen verhalen die we niet vaak horen en zien in de Westerse samenleving als we spreken of schrijven over West-Afrika.”
En natuurlijk discussieert het Salon-publiek mee. Daarom: van harte welkom!
Namens de Salon de Muséologie
Amanda Vollenweider, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ernst van Keulen, Mechteld Jungerius, Anne-Karlijn van Kesteren en Ilias Zian
Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur in Arcam, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage is welkom.
Volg ons ook op twitter: @salonmuseologie en facebook: http://www.facebook.com/salondemuseologie
#salon7dec