In het buitenland is het al veel gebruikelijker dan hier: met je baby of peuter naar het museum. Zo biedt het Guggenheim Museum in New York speciale ‘stroller-tours’, heeft het Museum of Contemporary Art in Sydney het programma Art Baby en kun je in het Moderna Museet in Stockholm samen met je kleintje schilderworkshops doen. Afgelopen zomer vond in het Gemeentemuseum Den Haag de eerste Nederlandse Museum Baby Tour plaats, ontwikkeld door Kunstfanaatjes. Het initiatief kreeg veel aandacht in de pers, de respons was hoog. Verschillende musea oriënteren zich op het ontwikkelen van programma’s voor 0-3 jarigen en hun ouders.
Kritische geluiden zijn er ook: wat maken kleine kinderen mee van een museumbezoek en wat is de impact op andere bezoekers? Huilende baby’s, rennende peuters, voedende moeders en vaders die wanhopig op zoek zijn naar een discrete plek om luiers te verwisselen. Ligt het niet meer voor de hand om gewoon naar de dierentuin te gaan?
De huidige initiatieven lijken vooral rondom kunstmusea te ontstaan. Maar waarom eigenlijk, en hoe kunnen andersoortige musea inspelen op deze trend? De Salon, altijd in voor verjonging, is benieuwd: kun je liefde voor kunst en cultuur letterlijk met de paplepel ingieten? Hoe verwerken kleine kinderen al die visuele indrukken? Welke schilder is favoriet bij peuters? Hoe kunnen musea bezoek door jonge ouders beter faciliteren? En wat doet de aanwezigheid van 0-3 jarigen met andere bezoekers?
We gaan tijdens deze Salon in gesprek met:
- Prof. dr. Maartje Raijmakers (UvA/NEMO Science Centre), bijzonder hoogleraar cognitieve ontwikkelingspsychologie
- Brigitte Timmermans, oprichter en directeur van Kunstfanaatjes, en Martine Blijdorp, projectcoördinator bij Kunstfanaatjes
- Anouk van Dijk, educator Kinderboekenmuseum
En natuurlijk discussieert het Salon-publiek mee. Daarom, van harte welkom!
Namens de Salon de Muséologie,
Amanda Vollenweider, Paul Ariese, Charlotte Labrie, Guus Sluiter, Anouk Mooijman, Eugeen van Wees, Ernst van Keulen, Mechteld Jungerius, Anne-Karlijn van Kesteren en Ilias Zian
Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Meer informatie over de salon: www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie
en facebook: http://www.facebook.com/salondemuseologie
De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur in Arcam, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis. De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.