Salon 7 april 2016: Onze tijd komt nog wel: moeten musea interesse hebben in vandaag?

EchteRotterdammersfotowww.rotterdam.info_

Wie de huidige tijd –van 2000 tot vandaag– presenteert kan niet putten uit een museale collectie. De maatschappij is het depot en zijn de te maken keuzes daarmee per definitie speculatief en van voorbijgaande aard? Is het engagement met de Nederlandse maatschappij waarin wij leven, groter wanneer wij onze eigen tijd verzamelen dan die van eeuwen ervoor?

De Salon de Muséologie stelt het verzamelen van de eigen tijd ter discussie met vragen als:

Is het verzamelen of documenteren van de eigen tijd wel mogelijk? Moeten we onze toch al goed gevulde depots en archieven aanvullen met nog meer en bovendien –nog niet zeldzaam gebleken- objecten uit deze tijd? Welke criteria hanteer je? Is de gebruikswaarde van een object een voorwaarde voor het musealiseren ervan?

Deze en andere vragen, stellen wij op 7 april aan de kaak met de volgende sprekers:

Nicole van Dijk/Sjouk Hoitsma, over de gloednieuwe opstelling van het Rotterdam Museum over Rotterdammers.

Danielle Kuijten, samensteller van de tentoonstelling Bijlmer van Imagine IC vangt het beeld van een stadsdeel in deze tijd.

Andre Groeneveld, conservator Zuiderzeemuseum over het door hem ingerichte Urker vissershuis met gloednieuwe inrichting, rechtstreeks uit de Urker meubelzaak Henkko (2015).

Annemarie de Wildt, conservator Amsterdam Museum onderzoekt op welke manier we kijken naar een ingewikkeld thema als prostitutie in onze eigen tijd.

Carel Berenschot, erfgoedcoördinator van Ajax: is Ajax bewaarder van het kersverse rouwbetoon uit het post-Cruyff-tijdperk? En wat bewaren we van de voetbalsterren van nu?

 

Wees welkom op 7 april en help ons de eigen tijd in het museum te vangen!

En beleef alvast voorpret via onze Facebookpagina of via Twitter @salonmuseologie met #salon7apr.

Namens de Salon de Muséologie: Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Paul Ariese, Marjelle van Hoorn, Charlotte Labrie, Koosje Hofman, Rosalie Hazeleger, Charlotte Hartong en Guus Sluiter.

 

Over de Salon: De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder. Zie ook: http://www.salondemuseologie.nl.

 

Voortuitblik volgende Salon: op 12 mei 2016 gaan we in gesprek met vluchtelingen uit uiteenlopende culturen over musea en erfgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s