Salon 9 april 2015 – Kijk uit! De freelancers komen!

3354d36b-0de5-46ee-a08d-0b6ffd39e0f8-1050x762Zzp’ers, freelancers, kleine zelfstandigen, vrije jongens en meisjes; hoe je ze ook wilt noemen, ze komen er aan en nemen de erfgoedboel over (als ze dat al niet gedaan hebben). De tijd is voorgoed voorbij dat je een leven lang strak in het zadel van een vaste museumbaan zat. Dat gold overigens niet alleen voor de museumsector. “Kind, zorg dat je ergens vast in dienst komt, dan is je kostje gekocht”, plachten ouders ooit te zeggen.
Those were the days. Verzelfstandiging, marktwerking en terugtrekkende overheden eisten dat organisaties flexibeler en klantgerichter te werk gingen. En dat lukt niet als je exploitatie helemaal gevangen zit in je vaste personeelskosten.

Als er vandaag vraag is naar het één, en morgen naar het ander, dan kan het onhandig zijn om vaste medewerkers in dienst te hebben die nu eenmaal nooit specialist op alle terreinen tegelijk kunnen zijn. Enerzijds kwamen er de afgelopen tijd steeds meer zzp’ers op de markt die vanwege voornoemde noodzakelijke reorganisaties plaats moesten maken. Een jonge generatie pas-afgestuurde specialisten komt überhaupt nauwelijks voor een vaste plek in aanmerking. Anderzijds kan het een zegen zijn dat het museum telkens een specialist op maat kan inhuren voor slechts de duur van een project.

Hoe je het wendt of keert, er is een nieuwe realiteit ontstaan met meer zzp’ers dan ooit op de markt. Naast het voordeel van inhoudelijke en economische flexibiliteit is er ook een keerzijde. Want als ieder project nieuwe kennis oplevert, dan komt die steeds meer exclusief terecht bij de individuele professional. Het museum blijft met lege handen achter en wordt steeds meer een inhoudsloze bewaar- en presenteerplaats. Toch? Nou, daar gaan we het in ieder geval over hebben.

Met Roos Wijnen en Suzanne Sanders. Ze durven wel, want ze verdedigen op de volgende internationale conferentie MuseumNext de stelling ‘The Force of the Freelancer’. Die stelling, waarin ze met name kansen zien voor betere connectiviteit tussen musea en publiek (we zijn benieuwd!), komen ze eerst op de komende salon presenteren en aanscherpen.

En wellicht een museumrepresentant (of een OR-lid) die zich zorgen maakt over de leegloop van kennis binnen de museumsector? We roepen je bij deze op!

Maar in ieder geval met jullie, uitstervende vastediensters, freelancers, studenten en pensionado’s. Wederom een mooi Salonthema om te fileren. We zien je graag!

Namens Salon de Museologie:
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Jan Hovers, Koosje Hofman, Marjelle van Hoorn, Charlotte Labrie en Rosalie Hazeleger.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Salon de Muséologie, donderdag 9 april, 20:00 uur
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel.
Aanmelden vooraf is niet nodig, wel geldt het principe ‘vol is vol’. Verder is iedereen welkom en de entree is gratis! De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s