Salon 12 februari 2015: DWDD popt up in het museum

9200000052692435

Op donderdag 29 januari opende het DWDD pop-up museum in Amsterdam. Het Allard Pierson Museum ruimde voor dit initiatief tien zalen leeg, zodat tien vaste gasten van het tv-programma De Wereld Draait Door hun selectie kunnen tonen uit tien topmusea in Nederland. Daar kregen ze vrij toegang tot de depots en kozen ze hun eigen favoriete kunstwerk. De opdracht was om verborgen kunst boven water te halen.

Het resultaat is – aldus DWDD – een onvergelijkelijke pop-up tentoonstelling. Een kijkje niet alleen in de schatkamers van die tien musea maar ook in de geest van de gastconservatoren.

De eerste lovende recensies zijn al verschenen, net als de eerste kanttekeningen. Zo uitte bijvoorbeeld Wim T. Schippers in de feestelijke uitzending vlak voor de opening een aantal kritische opmerkingen. Iets waar de gastconservatoren en presentator niet van gediend leken. Minister Jet Bussemaker is laaiend enthousiast: dit is precies wat ze wil van de musea en waar de samenwerkingsregeling voor is bedacht. Daar voegde ze aan toe dat ze zelf een dergelijk origineel initiatief niet had kunnen bedenken.

Tijdens de salon van 12 februari gaan we graag met elkaar in gesprek. Bijvoorbeeld over de waarde van dit pop-up museum, de rol van Bekende Nederlanders, de beeldvorming die hierdoor ontstaat rond de depots van musea en hoe we daar mee omgaan.

We nodigen iedereen uit zich te laten horen. Wil je extra aandacht voor je mening en bijvoorbeeld een column uitspreken of op een andere manier een statement doen, laat ons dat dan weten op Facebook of via twitter.

Het fragment over het museum uit de uitzending van #DWDD kun je hier terugzien: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/333473

Namens Salon de Museologie:
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Jan Hovers, Koosje Hofman, Marjelle van Hoorn en Charlotte Labrie.

PS. Eerder meldden we dat op deze datum de avond in het teken zou staan van het delen van collecties. Vanwege de actuele ontwikkelingen en de pop-up aanpak van de Salon-programmering heeft dit onderwerp, voorlopig althans, plaats moeten maken.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.
Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel.

Salon de Muséologie, donderdag 12 februari, 20:00 uur
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

Aanmelden vooraf is niet nodig, wel geldt het principe ‘vol is vol’.
Verder is iedereen welkom en de entree is gratis!
De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s