Salon 2 oktober 2014: 12,5 jaar Stem des Volks!

 

TakepART_groepsfoto-008

Rond de aanvang van dit millennium klonk er van overzee de luide roep van de Liverpoolse museumprofeet David Flemming. ‘Gooi de ramen en deuren van het museum open en meng je onder het volk!’ Zijn adagium luidde dat wanneer je oprecht geïnteresseerd mensen uit lagere sociale klassen en hun leefwereld centraal zou stellen, je hen door deze ‘outreach’ over de drempel van het museum zou helpen. Het werd tijd het museum te ontdoen van de exclusiviteit van de goed gesitueerde hoger opgeleide cultuurminnaar. Empowerment werd de nieuwe leus voor aloude socialistische begrippen uit het begin van de 20e eeuw. Het Amsterdam Museum was de eerste die gehoor gaf aan Flemming’s oproep. Zij togen Amsterdam-Oost in en vroegen opbouw- en straathoekwerkers te gaan bemiddelen. Een buurthuis werd een vooruitgeschoven post van het museum. Dit was de start van het “Geheugen van Oost’. Daarna volgde het ‘Geheugen van West’, terwijl het Museum Rotterdam een Urban Curator aanstelde en zich onder trambestuurders en taxichauffeurs begaf.

Nu, zo’n 12,5 jaar later, maakt de Salon de balans op en gaan we in op musea en bezoekersparticipatie. Soms gaat het om betrokkenheid vanaf het begin, als er nog helemaal geen sprake is van een tentoonstelling, presentatie of andere uitingsvorm; in andere gevallen is de presentatie juist het voertuig waarmee bezoekers tot participatie worden aangezet, door zelf verhalen of voorwerpen toe te voegen.

De term participeren is inmiddels helemaal ingeburgerd in de sector; ook al doe je er als instelling niets mee, je weet waar het over gaat. Maar toch, bij de Salon zijn we er nog niet over uit gepraat. Wat moet je als museum met al die interviews met bezoekers, panelleden, of participatie-groepjes. Ga je dat vastleggen als content? Opnemen in de collectie? En stel dat je een oproep doet aan de gemeenschap om foto’s van vroeger aan te dragen, bij wie liggen de rechten dan? En hoe regel je dat goed?

We willen in deze Salon nog eens goed kijken naar de beweegredenen om als museum aan participatie ‘te doen’. Vanwaar die maatschappelijke drive, zijn museum niet gewoon onderdeel van het vrije tijds circuit en ligt daar niet het grootste bezoekerspotentieel? Hebben participatie-trajecten eigenlijk impact op het maatschappelijk draagvlak van musea? Tilt alle inbreng van buiten een project daadwerkelijk naar een hoger niveau? Hoe wordt nu de gemeenschap betrokken, gebeurt dat op een andere manier dan 12,5 jaar terug? Kortom, wat hebben we intussen geleerd over participatie?

Sprekers:
Nicole van Dijk, projectleider / curator Museum Rotterdam, alwaar ze met het project ‘Echte Rotterdammers’ participatie naar een hoger plan tillen.

Mike de Kreek, promoveert op dit thema met zijn onderzoek ‘Buurtverhalen en empowerment in het digitale tijdperk’ bij de Erasmus Universiteit. Ook is hij docent en onderzoeker aan de HvA en vrijwilliger bij het ‘Geheugen van Oost’.

Mila Ernst van CultuurGoed, betrokken bij het initiatief en start van het ‘Geheugen van Oost’.

Graag gaan we met hen en met jullie in gesprek.

Salon 2 oktober: 12,5 jaar Stem des Volks!
Salon de Muséologie, donderdag 2 oktober, 20:00 uur

Locatie: LET OP, AFWIJKENDE LOCATIE: De Salon vindt plaats op de Eerste Jacob van Campenstraat 59 in Amsterdam. Vanaf 19.45 is de zaal open. De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel. Aanmelden vooraf is niet nodig, iedereen is altijd welkom!

Namens Salon de Museologie,
Amanda Vollenweider, André Groeneveld, Karien van Schaik, Marleen van Dam, Gundy van Dijk, Paul Ariese, Jan Hovers, Marjelle van Hoorn en Charlotte Labrie.

Over de Salon
De Salon de Muséologie is een onafhankelijke samenkomst en streeft naar kennisuitwisseling, debat en meningsvorming over kunst, cultuur en wetenschappen in het algemeen en musea in het bijzonder.

Meer informatie over de salon: http://www.salondemuseologie.nl
Volg ons ook op twitter @salonmuseologie.

De Salon-avonden beginnen altijd om 20.00 uur en worden afgesloten met een borrel.

Aanmelden vooraf is niet nodig, wel geldt het principe ‘vol is vol’.
Verder is iedereen welkom en de entree is gratis!
De Salon vraagt een kleine vrijwillige bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s