Salon 11 september 2014: Een museum zonder gebouw

BIM-impressie.jpg

De meeste mensen zullen bij een museum aan een gebouw denken, een vaste plek om te bezoeken. Slaan we de ICOM-definitie van een museum erop na, dan blijkt een museum niet noodzakelijk een plaatsgebonden instituut. Daarin wordt onder andere vermeld dat een museum “een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat aan de samenleving en haar ontwikkeling” is. Over een vaste locatie wordt niet gerept.

Deze definitie zonder beperkingen biedt mogelijkheden en steeds meer musea lijken zich hier bewust van te worden. Zo heeft Museum Rotterdam twee jaar geleden zijn vaste locatie, het Schielandhuis, verlaten. En in Leiden wordt zelfs hard gewerkt aan een museum dat nooit een gebouw zal krijgen: het nieuwe Taalmuseum.
Maar hoe werkt dat dan, een museum zonder gebouw? Kunnen de doelstellingen van een museale instelling gehaald worden zonder een vaste locatie? Zou het zelfs beter kunnen werken?

In de eerste Salon de Muséologie van het seizoen, op donderdag 11 september, zoeken we een antwoord op deze vragen. Met verschillende gasten wordt ingegaan op de kansen en valkuilen van een gebouwloos museum. Hierbij bespreken we onder andere de mogelijkheden van een digitaal museum, de marketingkansen en -risico’s van een reizende instelling en het omgaan met de verwachtingen van bezoekers.

De sprekers:

Erik Schilp, die het concept ontwikkelde voor het nieuwe Taalmuseum Leiden, dat geen vaste locatie zal krijgen, en eerder werkzaam was als directeur van Nationaal Historisch Museum.
Bart Grob, conservator Museum Boerhaave. Museum Boerhaave beschikt over een gebouw, maar daarnaast over een sterke online aanwezigheid. Samen met andere wetenschaps- en technologiemusea in Europa heeft Museum Boerhaave bijvoorbeeld het project ‘Inventing Europe’ opgezet, een digitale omgeving die mogelijkheden biedt die een offline-locatie nooit zou kunnen bieden.
Astrid Toorop, zakelijk leider Arcam. Voor de eerste maal is de locatie van de Salon, Arcam, zelf te gast. Arcam wil als Architectuurcentrum van Amsterdam de stad ín, maar tegelijkertijd de uitstraling van het gebouw aan het Oosterdok optimaal benutten.

Salon de Muséologie, donderdag 11 september, 20:00 uur
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s